Zin in sprookjes

http://www.sprookjesfestival.nlHet leven is soms net een sprookje. Zo zat ik gisteren onverwacht bij de talkshow ter opening van het Sprookjesfestival 2012 in Arnhem. Enorme zaal, mooie akoestiek. Gastvrouw Marlies Leupen was een host die zo in Zomergasten kan.

En opeens bleek dat de meest uiteenlopende mensen, zeker niet de minsten, veel inspiratie halen uit sprookjes.

Communicatiedeskundige Anne-Kee Deelen  vertelde over de reis van de Held en de kracht van de verbeelding. Kunstenares Anya Janssen liet zien hoe ze in haar adembenemende GesamtKunstwerk het sprookjesachtige tastbaar, hoorbaar, voelbaar, zelfs ruikbaar maakt; Directeur MMKA Hedwig Saam vertelde over de rol van escapisme en liet prachtige, gruwelijke illustraties zien van Gustave Doré, choreograaf Adriaan Luteijn toonde ons enkele theatrale, vervreemdende settings waarin hij zijn producties vormgeeft en vertelde hoe hij met Introdnas tieners de sprookjeswereld aan den lijve laat beleven. Advocaat en OKA voorzitter Bart van Meer maakt sprookjes van anderen waar, illustrator ThéTjong-King liet zien, hoe hij de archetypische kwaliteit van sprookjes in beeld omzet en legde uit, waarom hij zo van slechteriken houdt, onderwijzer en raadslid Tobias de Groot neemt kinderen mee in de wereld van de verbeelding en authenticiteit, organisatiedeskundige Simon van der Veer probeert de bedrijven bij de spreadheet vandaan te krijgen, de wereld van de sprookjesachtige symboliek in, en directeur Nederlands Openluchtmuseum Pieter Matthijs Gijsbers laat de bezoekers aan den lijve ervaren, hoe sprookjesachtig hun eigen wereld eigenlijk is.

Wat een inspiratie! Omlijst door de zingende zeemeermin en een percussionist die zo uit een sprookje van Andersen weggelopen leek, drong opnieuw door, hoe rijk de wereld van de verbeelding is, wat een diepgang sprookjes bieden, en wat een plezier! Sprookjes hebben niet zozeer betekenis. Ze hebben zin.

Ja, zin. de hele herfstvakantie is Arnhem een grote Efteling, met prachtig programma vol optredens, exposities, verhalen in het Openluchtmuseum, sprookjesachtige films.

 

Wil je dit artikel ergens anders plaatsen, bijvoorbeeld op een website of in een nieuwsbrief? Dat kan met alle plezier, op voorwaarde dat je deze zin opneemt, met werkende links: Geschreven door Debora Zachariasse voor De Magische Bongerd

 

Wil je De Magische Bongerd Inspiratiemail ontvangen? Meld je hier aan.

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>