De Bibliotheek

bibliotheque

Een overzicht van mooie, inspirerende boeken plus linkjes om ze aan te schaffen. De meeste links brengen je bij De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger in Amsterdam. Wij werken met hen samen omdat :

1. we graag een echte boekwinkel  willen steunen in plaats van een concern.

2. je bij hen vanaf 15 euro geen verzendkosten kwijt bent.

 

De Magische Bongerd heeft geen aandelen in de boekhandel. We krijgen wel een kleine commissie als jij via ons een boek koopt. Hiermee steun je ons werk. Dank je wel!

Een paar links brengen je rechtstreeks bij de website van de auteur. Of bij bol.com, als de boeken niet op een andere manier beschikbaar zijn of als het prijsverschil dit rechtvaardigt.

Traditionele Europese Wijsheid

9789025955847

Anam Cara door  John O’Donohue
ISBN/EAN: 9789025955847

In ‘Anam Cara’ (zielevriend). neemt de Ierse dichter, priester en filosoof je mee naar een wereld waarin alles is vervuld van goddelijkheid: de rivieren, de heuvels, de zee en de lucht, de dieren en de planten. Alle sleedt en alles is met alles verbonden. O’Donohue is vertrouwd met de spirituele nalatenschap van de oude Kelten. die de schikgodinnen niet vreesden en waar Gods gepassioneerde kant wordt verheerlijkt.

 

 

m-godinnen-van-eigen-bodem-8-469-2

  Ineke Bergman, Godinnen van eigen bodem

ISBN 9789077408353

Ineke Bergman maakt het spirituele erfgoed van de Lage Landen weer zichtbaar. Zij brengt de acht godinnen in beeld volgens het jaarwiel zoals dat voor deze streek geldt. Per godin geeft zij onder meer aan welke elementen, planten, dieren, attributen, symbolen, seizoenen en chakra’s bij haar horen. En hoe je weer contact met haar kunt maken.
De acht godinnen van eigen bodem personifiëren elk op hun eigen manier de oude wijsheid van onze stammoeders. Door met hen te werken, verbinden we het bewuste deel van onze psyche weer met het onbewuste deel. Zo vinden we de weg terug naar onbekende, verwaarloosde of vergeten delen van onszelf, alsook naar onze creativiteit. Ineke Bergman is astrologe en priesteres van AnnA en Brigida

 

9789062381968Ella Young Keltische Sprookjes
SBN/EAN: 9789062381968

De zesentwintig verhalen van deze bundel vertellen onder andere over de eeuwig jeugdige Angus, over de God Midyir en zijn vrouw Etain, die leefden in de wereld van de goden, over het Lichtzwaard uit Gorias, de vlannemstad, de Speer van Overwinning uit Finias, de mooie Wolkenstad, het Vat van Overvloed uit Murias en de Steen van het Noodlot uit de Kristallen Stad. En over Lugh, die alles kon.

 

Ella Young was een ingewijde in de westerse mysterie traditie. Ik gebruik verhalen uit dit boek in de Tempeltraining.

cover-8

Joanne Harris: De lessen van Loki.

Joanne Harris zette met deze Loki een betoverend figuur neer, vol glam, zoals hij het zelf noemt. Loki is de verpersoonlijking van Sky is th limit; gewetenloos en grenzeloos, de ultieme psychopaat, innemend en doortrapt, een vonkje chaos die het leven levend houdt ten koste van zichzelf. Een magische roman van de auteur van Chocolat ‘Bekijk alles van de zonnige kant. Als er geen zonnige kant is… kijk de andere kant op.’ Aldus Loki

Met 335 pagina’s heerlijk genieten van deze eigentijdse hervertelling van de Edda door meesterskald Harris.

 

 

 

Vrouwen spiritualiteit

boekomslag

Lauri Fransen Het Evangelie van Isis

ISBN 978-90-202-0114-7

Vanuit een diepgaande belangstelling voor de geschiedenis van de vrouw en het vrouwelijke is de auteur op zoek gegaan naar de werkelijke wortels van het christendom. Aan de hand van archeologisch materiaal en mythen over godinnen wordt beschreven hoe de rol van het vrouwelijke in de loop van de tijd veranderde.

 

 

9789491762000

Debora Zachariasse In Persephone’s armen

ISBN/EAN: 9789491762000

Roman, 2e druk, Hardcover 19,95,

In Persephone’s armen neemt je 5000 jaar mee terug in de tijd naar de Tempel van Persephone,  de grote godin van de ritmes en getijden. Elora krijgt daar een vorstelijke opleiding in schrijfkunst, kruidenmagie, rituele dans en zienerschap, en ook in de heilige liefde. Intussen geniet ze van haar zwerftochten met de mysterieuze Nicholla, waar alle jonge priesteressen verliefd op zijn.
Als Elora’s inwijding nadert, maakt ze kennis met de schaduwzijde van macht en magie. Het getij verschuift en de tempels wankelen. En dan moet ze een ingrijpende keuze maken. Kan ze de kostbare kennis veilig stellen voor de toekomst?

Debora schreef dit boek naar aanleiding van een serie levensechte visioenen die historisch juist bleken te zijn.

 

9789069638744

Clarissa Pinkola Estes  De ontembare vrouw
als archetype in mythen en verhalen

SBN/EAN: 9789069638744 22,95 Hardcover

De Ontembare Vrouw is de wilde, vloeibare ziel die in ieder van ons woont. Zij is onverwoestbaar en levenbrengend. In De Ontembare Vrouwe laat Clarissa Pinkola Estes zien hoe je de sprookjes, mythen en verhalen kunt lezen als ze als drama van de ziel, waarbij de verschillende sprookjespersonages staan voor positieve en negatieve aspecten van de eigen psyche de levenskracht van de ziel belemmeren of ruimte geven. Ze geeft nieuwe moed en maakt tegelijk korte metten met slachtoffergedrag. In feite laat ze sprookjes zien als een gebruiksaanwijzing voor de ziel.

 Mannen begrijpen

cover-3

King, Warrior, Magician, Lover 

Robert Moore en Doug Gilette

Examines the crisis of masculine identity from a Jungian perspective, and argues that the essence of maleness can be found in four mature male archetypes.

Een boek waar ik heel blij van word, omdat het zoveel nuances aangeeft en ontwikkelings-perspectief. Als je dit hebt gelezen, gooi je de mannenboeken David Deida meteen bij het oud papier. Helaas is het niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Mythologie

Joseph Campbell Volg de stem van je hartcover-4

ISBN/EAN: 9789025959937

Dit boek gaat over de persoonlijke, psychologische kant van mythen. Wat is de relevantie van de grote mythische thema¿s voor de moderne mens in zijn strijd om het bestaan? Campbell past de poëtische, mythische metaforen toe op de uitdagingen van alledag. Wat blijkt? Onze zoektocht is van alle tijden, evenals de stadia van groei en transformatie in ons leven. Wat zijn je diepste verlangens, hoe kun je alles in je leven dienstbaar maken om deze te realiseren? Hoe kunnen de grote voorbeelden uit de mythischreligieuze wereldliteratuur je daarbij helpen? Campbell slaat een brug tussen de mythologische oerthema¿s en ons streven naar persoonlijke groei, naar transformatie. Met humor legt hij bijvoorbeeld verbanden tussen symbolen uit de Oudheid en de moderne kunst. Met als belangrijkste doel: dat je je ware bestemming vindt door je hart te volgen.

Mythen spreken in beeldentaal, de taal van het onbewuste. Campbell is verplichte kost voor iedereen die het gesprek met het onbewuste wil aangaan. Hij  tilt het genre uit boven het bijgeloof en laat zien, hoe de taal van de mythen werkt.

41XjCJ-b5-LDolores Ashcroft-Nowicki Highways of the Mind

Pathworking is a term given to a specific kind of guided visualization exercise in which the mind is projected into a series of situations and landscapes that can be viewed on a mental screen. Tracing them from the earliest cave paintings, through the Egyptian Book of the Dead, the Bardic tradition and the story-tellers of Ireland, Dolores Ashcroft-Nowicki shows pathworkings to be a part of a much greater structure in the make-up of man, pertaining to his hopes and dreams and his ability to make those dreams come true. Used with purpose and by trained minds, the pathworking becomes a series of controlled thought patterns – and thought is the basis of creation.

Lang niet verkrijgbaar maar nu is het we weer. Hoe gaaf dit boek is, merk je pas als je de pathworkings die erin staan echt gaat doen.Er is een enorm verschil tussen gewoon lezen en er diep in duiken en echt de visualisatie (pathworking) doen. De oorsprong van de term Oorspronkelijk beschrijft de term Pathworking  de geestesreizen over de paden van de  Kabbalistische Levensboom van de ene sfeer naar de andere. Lees daarvoor het boek The Shining pats.

De hermetische Kabbala

cover-5

Dolores Ashcroft-Nowicki The Shining Paths

Dolores Ashcroft is een meester in het weven van krachtige visualisaties en Luisterreizen: dit boek biedt een complete serie beeldende visualisaties die je meenemen in het hart van elk van de tien sferen en 32 paden van de Kabbalistische Levensboom. Over elk pad vertelt ze iets van de achtergrond. The Shining Paths ervaar je als een geheel verzorgde reis door de innerlijke wereld. Aanrader is om ze op te nemen op je telefoon en in meditatief bewustzijn te beluisteren.

Luisterreizen zijn een ideale manier om vertrouwd te raken met de complexe symboliek van de Kabbala. In feite is dit de traditionele manier om de Kabbala te leren.

Engelse taal, helaas niet in het Nederlands is vertaald.

9789063789725Dion Fortune  De mystieke Kabbala 

In Dion Fortune’s klassieke werk (uit 1939) behandelt zij  alle aspecten van de Kabbala, inclusief de esoterische kennis van astrologie en tarot, die de basis vormen van de Westerse Mysterie Traditie.  Het boek dat voornamelijk de 10 sferen behandelt, biedt een sleutel voor praktisch werk met dit mystieke systeem voor beginners en gevorderden. Het is een klassieker op het gebied van de hermetische Kabbala, die in een flink aantal opzichten afwijkt van de Joodse Kabbala. De Mystieke Kabbala beschrijft de metafysische en magische kanten van de Kabbala in een praktisch bruikbare en overzichtelijke structuur. Fortune schrijft zeer helder over de symboliek van de Kabbala, op een nuchtere manier.  Deze herziene uitgave is taalkundig gemoderniseerd. En dan nog is het geen gemakkelijk boek om te lezen; wel heel geschikt om in mijmerende staat op je in te laten werken.

 

De Tarot: beelden in een logisch patroon

9783905017984Tarot, dat magische spel kaarten dat op zoveel symboliek in zich herbergt. Gebruik het als middel om de gebeurtenissen te begrijpen of zelfs te voorspellen, om jezelf beter te leren kennen, om je te waarschuwen voor onverwachte zaken.

De Rider Waite Tarot, met illustraties van Pamela Coleman-Smith, is prettig om mee te werken als je de symboliek wilt leren begrijpen en zonder boek wilt  leren werken. De beelden zijn verfijnd en heel direct. Dit is het spel dat je nodig hebt bij de Online training De geheimen van de Tarot.

Koop een spel met kleinere kaarten 
Koop een spel met grotere kaarten

Runen

9200000036173281

Edred Thorson: Runentekens. 

Het runenschrift is het oudst bekende schrift gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittannië, Scandinavië en IJsland vanaf ongeveer de 3e eeuw tot de 16e of 17e eeuw. Het bestaat uit letters samengesteld uit meestal rechte en hoekige lijnen die gemakkelijk in bijvoorbeeld steen of hout kunnen worden gekrast. Lees in het boek over het ontstaan en de geschiedenis van de germaanse runen en ontdek hoe de bijgeleverde houten runen gebruikt kunnen worden als orakel.

Thorson kent zijn runen van binnen en van buiten en heeft prima brononderzoek gedaan.

1001004001481524Edred Thorsson: Futhark.

Prima handboek, zeer gedegen bronnen, engelstalig.

In dit boek geeft  Thorsson achtergrondinformatie over de runen in het algemeen en over iedere rune afzonderlijk. Ook info over meditatief werken met de runen, gebruik van de klank, lichaamshoudingen bij iedere rune, magische invloed. Helaas nog niet vertaald in het Nederlands.

 

 

 

 

Universele wetten

 cover-7Marja de Vries De hele olifant in beeld 

Inzichten van vele verschillende wijsheidstradities in de werking van de Universele Wetten en de Gulden Snede en de recente baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen die met deze eeuwenoude inzichten overeenstemmen.

Kijk, daar houden we van, in de tempel. De Kybalion, de getallensymboliek, en dat in een modern jasje. Marja de Vries heeft echt iets heel waardevols geschreven.

 

 Astrologie

Ik heb nog niet echt een lekker leesbaar Nederlands basisboek over astrologie gevonden. Weet jij er een? Mail me dan! hallodebora at demagischbongerd pnt nl

 

Vrouwen gezondheid
Menstruatie

Bij de eerste menstruatie ontmoet de vrouw haar kracht. Als zij moeder wordt, danst zij met haar kracht. En in de menopause wordt zij haar kracht. Indiaans gezegde

kaft2-500x714

De eerste menstruatie

Karin Persons en Corrine Baard schreven het mooie kleine boekje Maanmeiden. Maanmeiden is een makkelijk leesbaar boekje voor ieder meisje tussen de 10 en 14 jaar dat graag verder kijkt dan reclames of wilde verhalen. Maanmeiden is er ook voor vrouwen die al langer menstrueren en die hun voordeel willen doen met leven in het natuurlijke maanritme van de vrouw!
De schrijfsters zijn beiden hoedster van een Rode Tent en zijn innig verbonden met de natuurlijke ritmes van het leven en van het vrouwenleven in het bijzonder.

 

De Overgang
Die enorme powertransformatie, halverwege het vrouwenleven.
Lees waarom je buik borrelt van de energie, zo erg dat het  zweet je uitbreekt en  waarom je opeens het gevoel hebt dat je gloeiend hete vleugels krijgt, maar dat je  tegelijkertijd niets meer kunt onthouden. Waarom je nachtenlang om vier uur wakker wordt, of enkel hazenslaapjes doet en waarom de hele bende je zo nu en dan gestolen kan worden. 

voorpagina_overgangboek_300

Saron Petronila Alles wat je moet weten over de Overgang.

Eigen ervaring bracht journaliste en coach Saron Petronila ertoe om uit te zoeken hoe dat nu zt met de overgang. Het boek leert je:
• Hoe je op jouw niveau kunt blijven functioneren en zelfs kunt excelleren.
• Hoe je je zelfwaardering en de controle (terug) krijgt over je leven.

Ontdek hier het resultaat van ruim zes jaar journalistiek onderzoek naar de overgang en interviews met honderden vrouwen. Ontdek hoe jij eventuele symptomen de baas kunt zijn.

• Ook als je huisarts zegt dat dat niet kan.
• Ook als je in de dertig bent.
• Ook als je eierstokken en/of baarmoeder operatief zijn verwijderd.
• Ook als je nog (regelmatig) menstrueert.
Het is niet alleen mogelijk, het is ook niet moeilijk. Ik laat je zien hoe.

Ontspannen

Als je van nature gevoelig bent, ligt een oververmoeidheid op de loer.

9789069638973De 7 geheimen van de schildpad - geborgenheid vinden in jezelf 
Aljoscha Schwarz

Een geestig en wijs boek, vol spannende verhalen en nuttige oefeningen. Schildpad verstaat de kunst van het nietsdoen, je krachten concentreren en rustig blijven. De zeven geheimen:

 • Beheersing, blijf onder alle omstandigheden rustig. – Traagheid neem overal ruim de tijd voor.
 • Volharding geef nooit op.
 • Veranderbaarheid durf mee te bewegen.
 • Soberheid wees snel en makkelijk tevreden.
 • Vredelievendheid wees zachtaardig voor jezelf en anderen.
 • Geconcentreerdheid blijf volledig bij jezelf.

 

Kruiden

9789491557026Marjanne Huising Kruidenwijsheid

ISBN/EAN: 9789491557026

Welk kruidenmens ben jij? Er is een kruid dat wezenlijk bij je past en bij je blijft. Er zijn ook kruiden die je kortere tijd iets te vertellen hebben. Kruiden voeden je geest met hun diepere betekenis en helpen je in balans te blijven. Daarnaast kunnen kruiden pijn verhelpen. In vroeger tijden wisten mensen door intuïtie en overdracht welk kruid wanneer nodig was. In de loop der eeuwen zijn veel mensen dit vermogen kwijtgeraakt. Met dit boek biedt kruidenvakvrouw Marjanne Huising je informatie en veel handvatten om dit vermogen weer te ontdekken. Laat je niet tegenhouden omdat je driehoog achter op een etage woont, want in je eigen omgeving is de natuur altijd te vinden! Door zevenblad te oogsten, appels te plukken en kastanjes te verzamelen worden de seizoenen onderdeel van je leven. Je zult ontdekken dat er oeroude wijsheid in je schuilgaat en dat je die in het dagelijks leven zo kunt toepassen.

cover-6Marjanne Huising De heilige buxusmoeder

Weet dat alle bomen via de wortels met Moeder Aarde zijn verbonden en zo toegang hebben tot de wijsheid van de oerboom. Kruidenvakvrouw Marjanne Huising behandelt van 34 boomsoorten niet alleen de algemene kenmerken en geneeskracht, maar ook de verbinding met mythische figuren, goden, godinnen en krachtdieren, want deze geven weer andere inzichten over de kracht en zachtheid die de boom je kan bieden. Ze geeft ook vele recepten, zowel praktisch als energetisch, waarmee je de vitale kracht van een boom kunt bundelen en op je eigen tijd kunt inzetten voor inzicht, heling en verandering.

 

9781578634910The Herbal Alchemist’s Handbook / druk 1
A Grimoire of Philtres, Elixirs, Oils, Incense, and Formulas for Ritual Use
Karen Harrison

Een Engels boek, helaas nog niet vertaald maar dit boek is de absolute must have voor iedere priesteres die met kruiden wil werken om magische bereidingen te maken. Karen legt uit in heldere taal hoe de kruiden en planeten samenhangen, hoe je wierook, olie of dranken moet brouwen en geeft allerlei voorbeelden hoe je ze in een ritueel kunt gebruiken. Met tabellen, lijsten, overzichten, basisbereidingen, alles helder gepresenteerd. Als je dit boek bestudeert, kom je een heel eind met kruidenmagie. Ze heeft zelf een winkel met kruiden en etherische oliën, dat schemert wel door als je sommige ingrediënten ziet.

 

 

Recent Posts

7 x Halloween in stijl

Zeven manieren om Halloween, Samhain, Allerheiligen, Allerzielen te vieren.
Welke manier past bij jou?

1. Doe Voorouders
Nodig je vrienden of liefsten uit op een plek bij water, zoals een vijver, om de dierbare overledenen te herdenken, en de voorouders die je niet gekend hebt. Leg voor iedere voorouder een waxinelichtje  op een schaal, spreek hen toe vol dankbaarheid en laat de kaarsen over het water varen. Ook de hamster mag een kaarsje. Drink op hun nalatenschap.

2. Doe Mexico
il_570xN.384365476_ecesDoe Mexico: hang een pinata op met snoep, die de kinderen – na het eten – aan barrels mogen slaan. Eet in het donker, bij kaarslicht. In het donker eten is zo sprookjesachtig – en niet alleen voor kinderen! Zet een spooky muziekje op en laat het aan de lolbroek van het gezelschap over om (in het diespte geheim) een doodshoofd te schminken met fluorescerend krijt en een griezelverhaal te vertellen over de geesten, spoken en uilen. Oeoeoeoehhh! En dan die pinata: grabbelen en snoepen, en… aarden.

3. Sprookje met de kinderen 
pompoen.jpgOrganiseer een verkleedfeest waarin iedereen als heks vof spook mag komen. Hol een paar pompoenen uit en zet er een kaars in. Houd te plekke een schminkparty en vertel een griezelig verhaal (verhalenalmanak). Schijn met zaklampjes onder jullie gezichten voor een extra spooky effect. Schrijf ten slotte een Super Enge Tover Spreuk met vleermuizenbloed, spinrag en botten.

 

4. Doe niets
Geen zin in feest (ehm, waarom lees je dit dan?) Doe zelf even helemaal niets. Lees nog een paar lekkere Halloween blogs zoals deze, en deze of deze. Je ziet op welke rare manieren mensen hun geld verdienen. Dus ja, ook voor jou is er hoop.

 

5. Los gaan met de meiden.
Verkleden voor gevorderden: nodig je vriendinnen uit op een lelijke heksenparty en zet een grote ketel klaar, de grootste die je kunt vinden. Heksig muziekje, spinrag, vleermuizen en kaarslicht. Als je helemaal los wilt, huur dan een rookmachine voor extra mist. Kom als boze heks, vals loeder, trol, feeks, monster, kenau, snertwijf, stiefmoeder, kutwijf, sloerie, slet. Breng allemaal een symbool mee van je grootste ergernis of je grootste vijand, voor in de toverdrank; iets lelijks, fouts of verborgens, wat je eigenlijk niet hoort te denken, vinden of willen. Je geheime liefde voor roze, bijvoorbeeld, of het feit dat je het liefst darts wilt gooien naar dat lelijke portret van je schoonmoeder dat zo nodig in de woonkamer moet hangen. Of dat je je baas naar Vuurland wenst. Doe alle symbolen in de grote ketel. Om de beurt trekken jullie er iets uit. Beschrijf in de meest kleurige graftermen, hoe je de ontvanger van dit presentje te gronde zou richten. Overdrijf, leef je uit.
En dan komt het; nu beschrijft iedereen, hoe ze zich voelt als dat gebeurd is.
Hee – transformatie! Hoe lekker voel je je, als dat schilderij weg is, als je buurman is bezweken aan zijn eigen pesticiden, als je baas op Antarctica met een pinguin trouwt en al je ergernis en zorg is verdwenen? Lucht lekker op? Mooi zo. Koester dat gevoel. Beschrijf het in geuren en kleuren. Speel alsof het al waar is. Vier het met een heleboel heksendrank en afgrijzelijke hapjes. Dans lekker wild. Maar neem vooral  dat fantastische opgeluchte gevoel mee naar huis. Let niet meer op die ellende.Ten slotte zijn er miljoenen ellendige dingen waar je ook allemaal niet op let. It’s all is in the mind. Vul  je herinnering  met de opluchting van grote schoonmaak. Lekker.

6. Doe Familie
Doe dit alleen als je een redelijk gezellige familie hebt. Maak een leuke versiering: Beplak  een paar jampotten met papier en teken er met viltstift spookgezichtjes op. Zet ze rond de salontafel met waxinelichtjes of lampjes erin. Zet de foto’s van alle opa’s en oma’s erbij. Nodig de familie uit. Kook echt familie-eten en haal mooie, grappige, gekke en spannende familieherinneringen op. Die keer dat opa was vergeten om de ramen dicht te doen… die keer dat mama met de auto over het fietspad reed … die keer dat we verdwaalden met die wespen… die keer dat… maak de verhalen gerust wat mooier, weef er familiegeschiedenis van. Maak er tekeningen bij of gedichtjes. Stop in iedere spookje een briefje voor de overledenen, om ze te bedanken. De spookjes brengen ze wel over, naar de andere wereld.

7. Halloween Smul
Houd in het donker een stille lichtjesprocessie. met lampionnen. Het mooist is om dat rond het water te doen. Laat het duister en de stilte op je inwerken. Eet een gezamenlijke maaltijd: pompoenstamppot, pompoenbrood, of pompoenrisotto of pompoenchili. en pumpkin cupcakes toe. Weet je hoe het komt dat je van pompoen zoveel verschillende dingen kunt maken? Dat komt pompoen vooral… ehm… oranje smaakt. Ja.

Meer leven met de kracht van de Aarde volgens de Traditionele Europese Wijsheid van onze voorouders? 

Vraag de gratis Reis naar de tempel aan. Vijf mooie dingen je mailbox. Plus een fijne Luisterreis, die zorgt dat alles gaat stromen.

Als je je email adres en naam invult, krijg je vanzelf de gratis Reis naar de tempel lessen in je mailbox.
En je krijgt direct de ontspannende, vitaliserende Luisterreis cadeau.

 1. Birthday time! Leave a reply
 2. Keltisch vlechtwerk haken Leave a reply
 3. De Maan en het geheim van de Tijd Leave a reply
 4. Seven Planets by C.S. Lewis Leave a reply
 5. Rivers of energy, guided by choice Leave a reply
 6. Zinvol zonder kiwi Leave a reply
 7. Snacken en snakken Leave a reply
 8. 10 oeroude, verborgen symbolen in de Kerstkrans 1 Reply
 9. Wat niemand je vertelt over de vier kwartieren Leave a reply