7 dingen die u kunt doen om de bijen te helpen

1. Plant bijenplanten

Bijenplanten zijn geen straf: zaai komkommerkruid, phacelia, munt, tijm en oregano en lavendel. U helpt de bijen, u kunt er zelf ook van smullen. En het ziet er nog flitsend uit ook. Zo snijdt het mes aan drie kanten. Geen tuin? Dan wordt het gevelbestormen en guerrilagardening. Plant sneeuwklokjes in de bermen, zaai wat in bij dat braakliggende randje, plant klimop. Alle beetjes helpen.

2. Koop echte , zuivere honing.

Nee, ik bedoel niet die blonde suikertroop uit de supermarkt. U drinkt toch ook geen sulfietwijn uit literpakken? Koop echte, zuivere honing, koudgeslingerd, liefst uit de buurt. Bij honing is de smaakvariatie enorm: van vederlichte acaciahoning tot kruidig-rijke tijmhoning, met exoten als woudhoning en verfijnde vlinders zoals lavendelhoning. Alweer geen straf.

3. Geloof niet in sprookjes over onschuldig gif.

We kennen allemaal die mooie, verlokkelijke sprookjes waarbij we lekker kunnen inslapen:

‘We kunnen niet zonder gif ‘ (ging honderdduizend jaar goed watsgeburt?),

‘Het is een onschuldig spulletje’ (goh, maar al die planten en insekten gaan er wel morsdood van),

‘Het is heel snel afgebroken’ (vraag maar eens na bij de drinkwaterzuivering).

‘Het is heel selectief’ (dat zeiden ze bij softenon ook.)

‘Het is maar een heel lage dosis.’ (en het is wel tien keer zo giftig).

Het is jammer, maar kikkers veranderen niet in prinsen, zelfs niet door heel mooi te vertellen.

De wakkere werkelijkheid is dat gif slecht is voor iedereen, en vooral voor bijen, met roundup en imidacloprid als koplopers. Gebruik dus geen gif in tuin, land en vlooienband.

4. Koop bio producten.

‘Maar biologisch eten is te duur.’ Wij denken het zelf ook wel eens. Het is raar dat biologisch eten zo duur is, behalve misschien bij een kip die een jaar leeft in plaats van een plofkip van zes weken.

Maar wat is duur? Voor elk dubbeltje winst op de gifappels betaalt de burger een euro extra aan waterzuivering en een tientje aan de zorg. Laat de gifappels dus maar liever over aan Sneeuwwitje en bijt zelf in een appel zonder gif. Doe eens gek en zaai sla op het balkon. Of neem een moestuin.

5. Wees creatief: zoek het gesprek met uw omgeving.

De wereld verandert voortdurend, omdat mensen creatief zijn. Breng mensen op ideeën. Bijen moeten meer eten hebben en veilige plekken om te wonen. Moedig de gemeente aan om de bermen minder te maaien en om bij-vriendelijke bomen te planten. Acacia’s, linden, esdoorn. Zet een wilg in je weiland, dat scheelt je meteen dure afwatering.

Bijna iedereen is welwillend, maar verandering kost tijd. Praat met elkaar. En luister.

6. Organiseer een les of excursie naar de bijen

Neem de kinderen mee, de collega’s of de vrienden. Nodig de Bee Buzz uit. Bezoek het Bijenpaviljoen op de Floriade. Lees eens wat over bijen, bijvoorbeeld op de site van Wilde Bijen of op Imkerpedia.

7. Word actief, ga bijen houden.

Bijen zijn hip en fascinerend. Bouw een bijenhotel voor wilde bijen. Zet een gastvolkje  op het dak van uw bedrijfspand of adopteer een volkje. Of word zelf imker.

Imkers leven lang en gelukkig. Ze worden stokoud. Of zou dat ook een sprookje zijn?

Inspiratiemail ontvangen? U kunt zich hier  aanmelden.

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>