Bloemenhoning of bijenhoning, wat is beter?

bijenliefdeBlioemen, bijen en imkers: een liefdesverhaal.

Er bestaan duizenden soorten bijen en hommels. De bekendste is de honingbij, die in volkjes woont. Honingbijen worden verzorgd door een imker.

In de zomer is een bijenvolk super groot: wel 50.000 bijen! Bijen kunnen de bloemen zien en ruiken. Als ze een plekje met veel bloemen vinden, vertellen ze dat aan elkaar door middel van de bekende bijendans. Dan gaan ze met elkaar gezellig  ‘shoppen’ voor honing en stuifmeel.

Zonder bijen is er geen bestuiving. En zonder bestuiving is er geen  fruit, geen bessen, geen voortplanting in de natuur. Bijen zijn onmisbaar Ze houdende natuur  in evenwicht.

Bijenhoning
advent-3_lDe bijen drinken de honing uit de bloemen. Het is dan nog heel dun, als nectar. Ze brengen het thuis en wapperen met hun vleugeltjes totdat het dik en stroperig is. Zo verandert de nectar in honing. Alle honing is dus bijenhoning!!! Tenzij iemand de boel loopt te bedonderen en er suikerwater doorheen mengt, of de bijen voert met suikerwater en dat dan stiekem als honing verkoopt. Zeker bij heel goedkope (supermarkt) honing komt dat wel eens voor.

Bloemenhoning
Alle goede honing dus bijenhoning! Maar wat is dan bloemenhoning?
Ook alle honing!!!  Alle honing komt immers uit bloemen (tenzij er dus mee geknoeid is). Maar niet alle bloemen geven dezelfde soort honing. Als er heel veel linde in de honing zit, noemen we het lindehoning. Als er veel heide in zit, is het heidehoning, enz.  Als er heel verschillende bloemen door elkaar zitten, noemen we het bloemenhoning. Lentehoning is in het vroege voorjaar gehaald. Zomerhoning wordt in de zomer geoogst.
Wist je dat al die honingsoorten anders weer smaken? Licht of donker, dik of crème-achtig, er is zoveel keus! Allemaal door de bijen uit de bloemen gehaald.

DSC02251

Welke honing is nu het beste?
Goede honing is een kostbaar product. Als het heel goedkoop is, klopt er iets niet. Het allerbeste is de honing van een imker in jouw omgeving, die je persoonlijk kent. Dan weet je zeker dat er niet mee gerommeld is! Verder is het een kwestie van smaak.

Genieten van de kwaliteit
Honing is een zuiver natuurproduct dat heel goed is voor de gezondheid. Behalve mineralen en vitaminen bevat honing  allerlei natuurlijke suikers uit de bloemen. Goede kwaliteit, maar je wordt er natuurlijk wel net zo dik van als van gewone suiker, als je teveel eet. Het is dus veel beter om weinig te nemen van een goede kwaliteit, dan veel van een slechte kwaliteit!

Bij De Magische Bongerd in Zeist (Naast De Uithof) mag je altijd naar de bijen komen kijken en de honing proeven.

Actueel aanbod 2014: Je kunt nu kiezen uit acaciahoning, lindehoning, oranjebloesemhoning, eucalyptushoning en crème honing van het gouden koolzaad.

Potten van 450 gram of cadeausetjes. Weer eens wat anders dan een bos bloemen. Met een dikke zoen van de bijen.

Over honing zijn prachtige boeken geschreven! Verhalen, weetjes, recepten…
Neem een kijkje in de bibliotheek:

Wilt u meer inspiratie voor stijlvol, onafhankelijk leven in harmonie met de natuur?
Schrijf u in voor de Inspiratiemail van De Magische Bongerd.

 

Related posts:

4 thoughts on “Bloemenhoning of bijenhoning, wat is beter?

    • Goede zuivere honing kan zo op de wond, wel eerst de wond goed schoonmaken. Vooral bij brandwonden perfecte behandeling (dan wel eerst koud water).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>