Darrenslacht na heideoogst

“Mag ik ons en ons volk even voorstellen: Heidi en haar heidewerksters. We hebben zojuist onze heide oogst binnen gehaald. Het was een duurzaam feestje de afgelopen dagen. We hebben ons bestuivingswerk gedaan en kregen daarvoor in ruil de verrukkelijke zuivere nectar. Echt win-win: de hei blij en wij.”

“Het was nog een heel werk om daar honing van te maken, maar het resultaat mag er zijn. Onze wintervoorraad is zelf boven hollands peil!”, voegde een vermoeide, maar vitale werkster daar aan toe.

“Nu we weer terug zijn op onze bijenstand wacht een minder plezierige klus: de darrenslacht. We laten de darren de kast niet meer in, en als ze het met geweld proberen,  krijgen ze een doodsteek”, aldus Heidi. “We hebben onze darren de hele zomer vertroeteld en het waren gezellig bezoekers, maar nu in de winter is er geen plaats meer voor potverteren en geflierefluit. We moeten aan onze overleving denken.”

“Misschien kan de mensenmaatschappij ons duurzame systeem eens bestuderen. Wat die mensen toch doen: olie oppompen, bomen omhakken, mineralen uitgraven, zeeën leegvissen, eigendommen afpakken. Dat is geen productie, dat is je reinste roofbouw. Mensenslacht zou wonderen doen.”

“Met onze imker hebben wij voor dat afpakken gelukkig een goed compromis gevonden. We geven graag wat van onze honing af in ruil voor vervoer naar de hei. En om de laatste lege celletjes in de kast te vullen voor de winter, vragen we ook nog een suikerdrankje. Maar geen cocacola, hoor!”

PS. Mensenslacht is natuurlijk figuurlijk bedoeld, want anders is het wel wat cru. We zijn benieuwd naar reacties en suggesties om dit vorm te geven …

 

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>