Dronk Sint Maarten brandnetelbier?

Sint Martijn, Sint Martijn,
T’avond most en morgen wijn!

In de tweede helft van de vijftiende eeuw beschouwden velen het als een schande om op het Sint-Maartensfeest niet dronken te zijn. Zelfs ten tijde van de Reformatie kon iemand nog verdacht worden van ketterij als hij de Sint-Maartensdronk weigerde.

Bron: feestenalmanak

Sint Maarten komt eraan en dat vraagt natuurlijk om een lekker recept.
Iets voor de koude dagen en de stekende, gierende wind. Iets om je artritis te kalmeren. En je jicht. Iets om een beetje te ontstressen en je spieren te ontspannen. Het vraagt om brandnetelbier.

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Grolsch.jpgBrandnetelbier
2 kilo verse brandnetels
2 bio-citroenen in stukjes
10 liter water
1 kilo bio-rietsuiker
1 eetlepel (15 ml) biergist
20 beugelflesjes

 

Bereiding: Laat de brandnetel gedurende een uur zachtjes koken in het water met de stukken citroen, met schil en al. Filtreer het door een zeef met een brandschone zakdoek erin.  Voeg 1 kilo rietsuiker toe. Roer totdat alles is opgelost. Los het biergist op in wat water en voeg het toe wanneer de vloeistof is afgekoeld tot handwarm. Niet eerder want dan gaat de gist meteen dood = zonde. Dek alles af met een schone doek of doe het in een grote fles met waterslot, als je die hebt. Laat het 3 dagen fermenteren, bottel het dan in lege beugelflesjes en laat het brandnetelbier nog een weekje op de fles nagisten.

Het mooie is, dat we het niet over een ordinair drinkgelag hebben maar over een ehm, geneeswijze: fytotherapie.  Er wordt veel onzin over kruiden beweerd. Gelukkig zijn sommige dingen echt waar. Brandnetel is een officiëel geneesmiddel. Brandnetel is de diclofenac onder de planten, maar dan zonder bijwerkingen.

Er is veel onderzoek naar gedaan en er is een officiële Europese monografie
Brandnetel is bewezen werkzaam tegen gewrichtsproblemen zoals artritis, artrose en reuma. Het levert een berg mineralen en vitaminen waardoor je haar beter groeit, je botten sterk blijven, je spieren beter functioneren. Het bevordert de uitscheiding van afvalstoffen (die je niet ziet maar wel voelt in de vorm van spierpijn en stijve spieren).

Als een avond torretjedronken zijn je niet zo aanspreekt, kun je ook gewoon elke dag brandnetelthee drinken. Maak ‘m lekker sterk. De calcium uit brandnetel wordt veel beter opgenomen dan de calcium uit melk, pillen of voedingssupplementen.
Jonge brandnetels zijn erg lekker als groente. Het lijkt veel op spinazie. Op de website vind je een aantal lekkere recepten. Eet ze in de lente, gestoofd of geroerbakt, maak brandnetel-ricotta lasagne, vul er een hartige taart mee, samen met een uitje en wat noten, of maak spanakopita of brandnetel-risotto.
Wie een brandnetelbier drinkt en een brandnetelgerecht kan bereiden, is autonoom en onafhankelijk. Brandnetel kost niets, het is niet genetisch gemanipuleerd en er zitten geen E-nummers in. Sinds Annie M.G. Schmidt er haar Otje en Tos mee in leven hield, hoort brandnetel tot ons culturele erfgoed. Net als Sint Maarten.

 

Over bier zijn erg leuke boeken geschreven! Neem een kijkje in de boekenkast.

Meer inspiratie voor stijlvol onafhankelijk leven?
Ontvang gratis de Hartslag van de Tempel van De Magische Bongerd.

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>