Vegetarisch bouillonpoeder van brandnetels.

IMG_0851Vegetarische Bouillonpoeder. Ken je dat?
Ik maak het al 20 jaar. Ik woonde in Utrecht op een bovenhuis, naast de gevangenis. Iedereen om me heen maakte carriere. We waren apothekers, we moesten rijk en respectabel  rondrijden in een glanzende wagens, of daar in elk geval naar streven. Dat begreep iedereen. Maar ik wilde gewoon bij mijn prachtige baby zijn en de rest kon me gestolen worden. De rest, dat was ongeveer mijn hele leven. Ik leed dus aan een postnatale depressie. O, die wijze hormonen…

Hoe dan ook, die brandnetels waren een groene  levenslijn voor me, een verbinding met de wilde natuur waar ik leven en hoop uit putte. Nog steeds. Rijker dan de natuur wordt het niet.

Na de brandnetelsoep en de brandnetelthee had ik nog over. Omdat ik toch de hele dag met vijzels in de weer was, lag de oplossing voor de hand.

Na een hele middag vijzelen rook  het huis 100% groen en was ik voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Ik had mijn eerste portie goud-uit-brandnetels gemaakt:  Bouillonpoeder, wild en nat van het verse brandnetelsap.

Terugkijkend was dat misschien wel het moment dat ik aan het Grote Werk begon.

In elk geval was het een goede reden om vaker vegetarische bouillonpoeder te maken: dat ik er gelukkig van werd. Irrationeel gelukkig. Maar er zijn nog veel meer redenen.

IMG_08321. Het is vegetarisch.
Geen vlees, geen dierlijk vet, alleen planten en mineralen.

2. Het is heel lekker.
De smaak past bij allerlei gerechten.

3. Er zitten geen E-nummers in.
Geen mononatriumglutamaat, geen transvetten of verdikkingsmiddelen, geen gevriesdroogde, gamma-IMG_0837doorstraalde prei.

4. Het is simpel.
Kruiden en zout. Less is more.

5. Het is uit de eigen tuin.
Uit het park kan ook natuurlijk.

6. Het is wild.
IMG_0830Met die wilde brandnetels.

7. Het is groen.
De mooiste kleur!

8. Het is heeeeel vers.
De planten weten nog niet eens dat ze geplukt zijn.

9. Het is gezond.
IMG_0838Natuur, niets dan natuur.

10. Het is leuk om te maken.
Je ziet onder je handen iets ruigs veranderen in iets lekkers.

11. Het is heel voordelig.
Koop je biologische bouillonpoeder, stukken duurder en wat zit erin? Gevriesdroogde, doorstraalde ui. Seriously.

IMG_083412. Het is veelzijdig.
Voor de bouillon, door de soep, de salade, op een radijsje op je brood, door de stoofschotel.

13. Het is barstensvol mineralen, door die brandnetel.
De mens leeft niet van natrium alleen.

14.Het is evenwichtig
Zout zorgt dat je vocht vasthoudt, maar brandnetel is juist vochtafdrijvend.

15. Er zijn er vast nog wel meer redenen, maar je wilt nu natuurlijk aan de slag.
Het gaat zo:

IMG_0834IMG_0836

IMG_0833

 

;

 

 

 

Vegetarisch Bouollonpoeder: het recept

De basis is lavasblad voor de smaak, en brandnetelblad voor de mineralen. Ik gebruik ongeveer half-half. Voor de verfijning gaan er andere lekkere kruiden in, zoals oregano en bieslook. Voeg zeezout toe, zo weinig mogelijk, en maal alles goed fijn in de keukenmachine. Of in de vijzel, als je daar de tijd voor over hebt. Laat alles drogen op een blad met keukenpapier.

Dat is het. Ik ben benieuwd hoe jij het vindt en welke variaties jij weer bedenkt. Laat je het ons weten?

Let’s go wild, let’s go magic.  Ontvang de Hartslag van de Tempel

Related posts:

7 thoughts on “Vegetarisch bouillonpoeder van brandnetels.

  1. het was een hele klus, met als bijverschijnselen twee dagen tintelende vingertoppen van het afhalen van de brandnetelblaadjes, gemopper over de lavaslucht die de drogende blaadjes afgaven in huis, uren werk maar….het poeder is klaar, en heel erg lekker! bedankt voor het idee!

    • Hey Esther leuk jou hier te treffen!
      Als je brandnetels van onderen naar boven pakt, prik je je bijna niet.
      Prikken is ook minder erg naarmate je meer eelt hebt ;-) en verder gebruik ik gewoon mijn tuinhandschoenen.

      Kom je een keer brandneteltaart proeven op een open Theetuin dag?

      • Ja, lijkt me gezellig (en lekker)! Dat is zondag al, hè? Als het weer meezit (en de dreumes niet de hele dag slaapt), komen we even langs!

Leave a Reply to admin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>