De genezingspiramide: 7 treden naar gezondheid.

Als je niet lekker in je vel zit, of als je ziek bent, kan het aantal adviezen dat je krijgt nogal overweldigend zijn. Tarwegras, vasten, sporten, ontspannen, rauw of gekookt voedsel, wel of geen geneesmiddelen? Massages, acupunctuur of gewoon vroeger naar bed?

In De Magische Bongerd hanteren we de genezingspiramide om gezond te worden en te blijven. Er zijn zeven treden.

Eerste tree: Doe nog even helemaal niets.

59692_566773360037881_1751169561_n

Luister. Neem de tijd om te kijken wat er eigenlijk aan de hand is. Voel wat het met je doet. Verander niets. Wees gewoon aanwezig. Dans, vol aandacht. Teken of boetseer erover, of maak een collage.

 

 

 

Tweede tree: Verzorg je ritme.

zeewierdans500pxBreng spanning en ontspanning in evenwicht.

Zorg voor voldoende ontspanning. Doe dat op gezette tijden (in ene ritme, dus). Tachtig procent van alle kwalen, ziekten en aandoeningen wordt veroorzaakt door te lang aanhoudende stress en lawaaierige, negatieve gedachten. Ontspan dus, lief mens. Adem de schone buitenlucht in. Wandel langs het strand, ga naar de sauna. Verzorg je voeding en let op wat er goed voelt om te eten. Gebruik voedende kruiden. Dans je los.

Maar zorg ook voor gezonde inspanning. Lichamelijke inspanning zorgt dat je lekkerder slaapt. Mentale inspanning zorgt dat je niet steeds aan het piekeren bent. Emotionele inspanning, zoals actief genieten van allerlei moois of bijvoorbeeld je verdriet toelaten en huilen in plaats van de flinkerik spelen. Emotionele inspanning is tegelijk ook ontspanning.

Derde tree: Ga op onderzoek uit.

1012212_359844150807841_1631104242_n

Luister naar je lichaam, doe lichaamsgericht focuswerk. Zoek naar informatie over jouw symptomen. Raadpleeg een naslagwerk, kijk op het internet, vraag na in je omgeving, laat een arts een diagnose stellen. Vorm je een beeld van wat er aan de hand is, hoe het zover is gekomen en hoe je het beste verder kunt.

 

Vierde tree: Breng de magie op gang met aandacht en verbeeldingskracht.

DSC02231

Vraag om hulp. Aanvaard die hulp. Laat vrienden kaarsen voor je branden en goede energie naar je sturen. Maak een collage of moodboard waarin je jezelf weer helemaal gezond ziet.Werk met visualisaties. Let op wat er in de weg lijkt te staan en doe daar iets aan. Doe een genezingsritueel. Let op de tekens.

 

Vijfde tree: verbeter de energiestroom.

zevenbladStimuleer de genezende kracht van je lichaam met Bach bloesems of homeopathie, massage en heilgymnastiek. Neem wisselbaden. Gebruik reinigende en traditioneel geneeskrachtige kruiden, honing en propolis. Ga naar de acupuncturist of de fysiotherapeut.

 

 

Zesde tree: grijp in op een milde, corrigerende manier.

998691_359843464141243_1992588774_n

Gebruik sterkere geneesmiddelen, ook allopatische middelen, eenmalig of voor korte tijd. Laat je poliklinisch behandelen. Zorg goed voor je ritme van inspanning en ontspanning. Blijf extra alert op gezonde gedachten en optimaliseer je voeding.

 

 

 

Zevende tree: grijp krachtig in.

ironic12Gebruik antibiotica, chirurgie, bestraling, corticosteroïden of cytostatica. Als het moet, aarzel dan niet om alles uit de kast te trekken. Ondersteun jezelf met effectieve therapieën uit de voorgaande treden. Omring jezelf met dierbare mensen die je steunen. Laat je steeds goed informeren. Ondersteun je herstel met de magie van de archetypen.

 

dlp-huis-genezing-2013-04-10Als je behoefte hebt aan ondersteuning bij ontspanning en de kracht van archetypen wilt gebruiken, bestel dan De magische Luisterreis naar het Huis van Genezing. Je wordt begeleid door Bridget, godin van de genezing en de inspiratie, die het levensvuur aanwakkert.

 

Debora Zachariasse was jarenlang werkzaam als apotheker. Maar omdat 80% van de ziekten ontstaan door de verhalen die we onszelf vertellen, kunnen die beter worden genezen door verhalen dan door pillen. Ze besloot het roer om te gooien. Samen met Michiel H. van Hoorn leeft en werkt ze in De Magische Bongerd, een tempel op heilige grond in het Krommerijngebied. Ze geeft een tempeltraining en begeleidt intelligente vrouwen op hun innerlijke pad door middel van gesprekken, workshops en trainingen.

Related posts:

4 thoughts on “De genezingspiramide: 7 treden naar gezondheid.

  • Het ligt eraan.
   Als je vitamines en voedingssupplementen gebruikt om je voeding aan te vullen (foliumzuur bij zwangerschap of vitamine D voor babies, ,vit B12 voor veganisten; of omdat je maagdarmproblemen hebt, dan passen ze op de 2e tree, bij het verzorgen van de voeding.
   Ben je gezond, dan zou ik liever de groenten-inname flink verhogen.
   We eten veel en veel te weinig groenten. Planten bevatten naast de vitaminen en mineralen tientallen begeleidende stoffen die het effect verfijnen. Ook de vezels in de groenten zijn van wezenlijk belang voor de gezondheid. Maar dat is een ander verhaal…

   Gebruik je vitaminen of mineralen echt als geneesmiddel, dan deel ik ze in op de 6e tree, bij ‘mild ingrijpen’. Het zijn geïsoleerde moleculen, die per definitie het natuurlijk evenwicht verstoren (soms is dat de bedoeling). Er wordt werkelijk fantastisch verdiend aan vitaminen en mineralen en copywriters worden nergens rijker. Hun mooie verhalen neem ik graag met een klein korreltje zout…

 1. Hoi Deborah.
  Veel dank voor je antwoord. “Gezond” is op zich een subjectieve definitie. Is het het ontbreken van de ziekte? Overgang wordt niet als ziekte gezien, maar het maakt behoorlijk ziek, kapot zelfs.
  Ik zou een andere definitie hanteren: de mate waarin je balans verstoord is. Van lichte eerste tekens tot het moment dat je niet kunt functioneren. Bijvoorbeeld, het verschil tussen dipje en echte depressie. Ook verschillende maten van pijn: beginnend met jeuk en gevoeligheid tot het moment dat pijn je functies belemmert. Etc…Wel een interessante algorythme. Is het mogelijk heen en weer te gaan op de ladder? Of op verschillende niveaus tegelijk te zitten?

  • Goed punt, Evelina. De WHO definieert gezondheid als een volkomen statische toestand:

   “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.”

   Er is niets terug te vinden over het ritmische karakter, de fluctuering die ieder levend systeem kenmerkt. Dat kan natuurlijk niet en ik ben het helemaal met je eens dat de definitie van gezondheid (als je al een definitie wilt hanteren) op zijn minst het natuurlijke ritme erin moet betrekken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>