Lol in lezen!

Gastblog door Saskia Stibbe

Op de basisschool wordt veel aandacht besteed aan technisch en begrijpend lezen. Natuurlijk is dit heel belangrijk, maar hoe blijft lezen leuk voor kinderen? Hoe maak je ze enthousiast voor boeken?

Zowel de ouders als de leerkrachten hebben hierin een belangrijke rol. Zo zal de leerkracht op school de kinderen regelmatig zelf laten lezen en boeken voorlezen.

Vrijwel op iedere basisschool vind je een schoolbibliotheek waar de kinderen zelf boeken kunnen lenen. Vaak is er in de klas ook een plek waar ze boeken kunnen bekijken en lezen. In deze leeshoek staat bijvoorbeeld een bank of een zitzak met een breed aanbod aan boeken, zoals prentenboeken, verhalenbundels, informatieve boeken, rijmbundels en sprookjesboeken.

Naast het zelf lezen, vinden kinderen het ook erg leuk om voorgelezen te worden. Voorlezen is een sociale activiteit die zelfs kinderen in groep 8 leuk blijven vinden. Zelf herinner ik me nog wanneer mijn meester ons aan het eind van de dag voorlas uit ‘Snuf de hond’ van de schrijver Piet Prins. Tijdens het voorlezen leest de leerkracht niet alleen maar voor, hij praat ook met de kinderen over het boek.

Als ouder kun jij je kind stimuleren door een abonnement te nemen op de bibliotheek. Verder is de jaarlijkse Kinderboekenweek ook een manier om je kind enthousiast te krijgen voor boeken. Door het lezen van boeken ontdek je de wereld en maak je kennis met andere culturen. Het thema van de Kinderboekenweek is daarom dit jaar: ‘Hallo wereld’. Van 3 tot en met 14 oktober vinden er rond dit thema allerlei activiteiten plaats op scholen, in bibliotheken en boekenwinkels.

Wil je meer weten over hoe je kind leert lezen en hoe hij je hem kunt stimuleren, kijk dan op www.snapjekind.nl.

Saskia Stibbe is leerkracht en onderwijskundige.  Ze was als auteur betrokken bij de ontwikkeling van Snap je kind! Saskia zet zich in het dagelijks leven in om het leesplezier bij kinderen te stimuleren.

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>