Hop: slaap zacht

 

Eindelijk! Al maandenlang klautert een hopplant omhoog langs de nieuwe pergola en wat denk je? Het is een meisje! Een aanwinst voor ons landelijke leven, want de sierlijke hopbellen zijn beeldig! Gedroogd geven ze de hele winter een landelijke charme aan de woonkeuken. Maar er is meer.

Hopbellen geven smaak en houdbaarheid aan bier. Willen we brouwen, dan zitten we goed. Maar dit jaar willen we niet brouwen. We willen rust na alle hectiek van de oogsttijd. Rust willen we, en slaap. En laat Hop daar nu het uitgelezen middel voor zijn!

Hop is beroemd als slaapmiddel, een van de weinige kruidengeneesmiddelen waarvan de werking onomstotelijk bewezen is! Zelfs een verstokte nachtbraker heb ik eens aan de keukentafel aangetroffen, in slaap gesukkeld naast een kopje warme hop-thee!

Hoe gebruik je hop als slaapmiddel?

Dat kan op twee manieren: als tinctuur of als thee.

Hoe maak je Hoptinctuur?
Dat is eenvoudig. Vul een jampot propvol met hopbellen. Vul de jampot opnieuw, maar dit keer met brandewijn of wodka. Laat het minstens zes weken trekken, langer mag ook. De dosis is 40 druppels (1 milliliter) voor het slapengaan; gewoon in een glas water, of als avondbittertje door de wodka of jenever.

Hoe maak je Hopthee?
Doe een flinke lepel hopbellen, vers of gedoogd, in een beker kokend water, even laten trekken en opdrinken. De thee smaakt vrij bitter; het beste is, om dat gewoon maar zen-achtig te aanvaarden want zelfs honing doet hier meer kwaad dan goed.

Stel je daarbij gerust voor, dat je een wiegende hopbel bent en dat de wind al je zorgen weg laat vliegen. Ga op het balkon staan. Adem diep in, voel de wind tegen je slapen. Voel, hoe de zachte avondwind je omhelst en je hoofd leeg waait. Laat alle gedachten maar voor wat ze zijn, ach, ze tobben heus wel zonder ons verder. Dat kunnen ze prima, die redden zich best een paar uur zonder ons. En dan dommelen wij ondertussen even weg.

Zzzzzzlaap lekker? Of heb jij een ander probaat middel? Deel je ervaring in het commentaar!

 

 Bring on the magic.

 

 

Related posts:

5 thoughts on “Hop: slaap zacht

 1. Hop zaaien gaat als volgt:
  Hop
  Voorweken: 24 uur
  Binnen zaaien: februari – maart of september – oktober
  Buiten zaaien: maart – mei of oktober – november
  Kiemen: 30 – 90 dagen
  Kiemtemperatuur: 5 – 18 °C
  Zaaidiepte: oppervlakkig – 3 mm
  Plantafstand: 50 – 60 cm
  Standplaats: zonnig
  Dagen tot oogst: 120 – 130

  Eventueel kunnen de zaden 24 uur voor het zaaien worden voorgeweekt in lauw water. Binnen kan er worden gezaaid vanaf februari in aparte potten van ongeveer 7 cm Ø met goede zaai-en stekgrond. Dek de zaden niet af, maar druk ze voorzichtig in de grond. Houd goed vochtig en bedek de potten eventueel met wat huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Hop staat er om bekend dat de kieming heel onregelmatig verloopt en dat het lang kan duren voordat er wat gebeurt. Verwijder het huishoudfolie zodra de zaailingen opkomen. Laat de zaailingen midden mei een aantal dagen aan de buitentemperatuur wennen voordat u ze op een zonnige plaats met goede drainage zet. Zorg voor een goede ondersteuning voor deze snelgroeiende klimplant.

  Eventueel kunnen de zaden 24 uur voor het zaaien worden voorgeweekt in lauw water. Buiten zaaien kan vanaf maart tot mei of vanaf oktober tot november. Zaai op een zonnige plaats met ondersteuning en goed gedraineerde grond. Zaai oppervlakkig en hark de zaden voorzichtig in de grond. Omdat Hop heel onregelmatig kan kiemen is er veel geduld nodig voordat de eerste zaailingen ontkiemen. Dun de zaailingen, zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 50-60 cm.

  Dit wat betreft de techniek; verder zul je ook iets willen verzinnen om je dankbaarheid en liefde voor de plant te uiten! Dat is niet alleen aardig en beleefd, het is zelfs van wezenlijk belang, want als de plant niet wordt gewaardeerd verliest ze haar waardigheid en boet in aan levenskracht. Dat wil je dus niet.

 2. Humulus Lupulus, de naam alleen al klinkt als een slaapliedje. Ik maak een geurzakje van de gedroogde bellen en lavendel en slaap daarna as een roosje :-)
  Het tinctuurrecept ga ik zeker eens proberen.

 3. Kan ik ook tinctuur maken met grappa ipv wodka. Gaat neem ik aan om het alcoholpercentage, bij grappa is dat nl. 40%.

  • Ja, klopt, Anja, het gaat erom dat de bestanddelen in de alcohol oplossen. Grappa, wodka, brandewijn, als er maar lekker veel alcohol in zit. Liefst 40 – 50%. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>