Griep, tijmdrank en zelfvertrouwen

tijmt Was net weer op tv: per jaar wordt er 300 miljoen euro uitgegeven aan geneesmiddelen bij griep. En het helpt allemaal niets.

 

Slapen, dat helpt.

Slapen is gratis. Slapen is saai. Slapen is machteloos je overgeven aan machten groter dan jezelf, zoals je wijze lichaam, dat precies weet, hoe het die virussen te lijf moet: met koorts en slijm en hoesten en met slaap. Je wijze lichaam, dat zonder hulp van dokters zijn eigen wonden kan genezen. Overleveren aan je waanzinnig inventieve onderbewuste en erop vertrouwen, dat er met al die rare koortsdromen een zinnige boodschap boven komt drijven. Griep is een les in vertrouwen in jezelf.

Jezelf vertrouwen, dat is misschien wel het moeilijkste van alles. Dat komt, om dat er willens en wetens van alles op touw wordt gezet, om ons onzeker te maken. Het is triest maar het is een feit. Tevreden mensen kopen niet veel. Maar maak ze onzeker, maak ze angstig, maak ze kwetsbaar, dan zoeken ze hulp. Hulp is te koop. Koop koop koop! Hoera!Ach, het is van alle tijden.

En dus geven we 300 miljoen uit aan zinloze griepmedicijnen. Wat die middelen eigenlijk bestrijden, is dat machteloze gevoel, dat ons grotendeels is aangepraat. Eigenlijk best een mop.

Ik deed mee met de griep en voelde me machtelozer dan machteloos, ellendig en naar. Slapen was een dreigende, zwarte muur. Ergens moet dan een knop om. Ik moest  mijn innerlijke wijsheid vertrouwen. Toen die knop om was, lukte het. Ik sliep, ik kreeg hoge koorts, droomde. En ik herinnerde me tijmdrank.

Tijmdrank maak je zo:

 • Doe 1-2 eetlepels tijm in een jampot (375 ml).
 • Giet er kokend water op en schroef de deksel dicht.
 • Laat het trekken en drink er 3-4 x per dag een wijnglas vol van.
 • Het beste is tijm uit een zonnig, heet land, waar veel etherische olie in zit.

Tijm is bewezen werkzaam tegen luchtweginfecties (evidence based herbal medicine). Goede tijm bevat minstens 40% van de vluchtige oliën thymol en zijn isomeer carvacrol. Thymol is de meest antiseptische vluchtige olie die we kennen. Het ontsmet dus alle plaatsen waar het in het lichaam komt. En waar is dat? In de luchtwegen! Vluchtige olieën worden door het bloed overal in het lichaam gebracht. Ze worden, zoals alle vluchtige stoffen, uitgescheiden via de luchtwegen. En dat is precies waar we die antiseptische werking nodig hebben! Komt dat even goed uit. Allemaal gewoon de natuur, mensen.

Thymol is spasmolytisch oftewel krampstillend en werkt ideaal tegen die hoestreflex, of prikkelhoest, waardoor je maar blijft hoesten, ook als er niets meer te hoesten valt.

Een zakje tijm koop je op de markt of bij Turkse winkel voor een euro,en daar kun je wel voor een hele week tijmdrank van maken. je kunt ook een plantje kweken, maar ik weet niet of daar genoeg tijmolie in komt, met die waterige Nederlandse zon.

Natuurlijk kun je er honing bij gebruiken, wat eveneens de keel verzacht, of zelfs tijmhoning. Maar al die zoetigheid valt niet bij iedereen even lekker op de nuchtere maag. Tijmdrank is ook niet speciaal lekker, maar het smaakt wel echt als medicijn. Lekker irrationeel, maar toch doet dat iets.

kijk, en hier word ik nu zo gelukkig van! Zie je wel, dat we de genezing kunnen bevorderen, iets kunnen doen. Niet door allerlei fabrieksmiddeltjes, maar door de plantenwereld te hulp te roepen, en de bijen. En dan weet ik weer, waarom ik ooit apotheker wilde worden. de verfijning van de juiste dosis, de juiste plant, de juiste samenstelling en bereidingswijze; de kracht van de eenvoud. De samenspel met de verfijnde reflexen van het lichaam. Zo mooi is dat.

Iedereen die griep heeft, van harte beterschap.

En dan hebben we het er nog niet eens over, dat tijm iets doet tegen borstkanker? Kijk op de website van de NVF (Nederlandse vereniging voor Fytotherapie, de wetenschappelijke beroepsvereniging; Debora zat ooit in de opleidingscommissie.)

Meer inspiratie voor stijlvol onafhankelijk leven?
Ontvang de Inspiratiemail van De Magische Bongerd.

Related posts:

3 thoughts on “Griep, tijmdrank en zelfvertrouwen

 1. Hoi, ik las iets over tijmthee drinken op twitter. Het is inderdaad een goed idee wanneer je problemen hebt met de keel en longen zoals ik ook heb op dit moment. Maar ik heb epilepsie en dan wordt het gebruik van tijm afgeraden, je zou er aanvallen door kunnen krijgen. Ik gebruik het daarom toch maar niet, wil het risico niet lopen. Ik sabbel wat op dropjes en neem andere kruidenthee die de keel wat verzacht.
  groetjes, Famke

  • Hoi Famke,
   Dank je voor je toevoeging!

   Tijmthee en Epilepsie – dat die combi riskant zou zijn, is nieuw voor me! Als dat klopt is het wel erg belangrijk. Ik kom op het internet allerlei waarschuwingen tegen, met name bij gebruik van pure vluchtige oliën, die dan worden afgeraden bij epilepsie. Maar daar staat nergens een onderbouwing bij, dus wat is ervan waar? Aan bangmakerij hebben we niets, aan feiten en ervaringen des te meer!

   Wie weet er meer? Onderzoekjes, ervaringsverhalen? Is er iets over gepubliceerd? Gaat het dan om thee, of om de etherische olie, of om het verse of gedroogde kruid? Of is het een algemeen soort voorzichtigheid? Details, details. Daar helpen we elkaar mee!

   Dropjes zijn trouwens een prima keuze. Tijdens mijn studie (farmacie) leerde ik dat zelfs zuigen op een kiezelsteen voor keelpijn goed helpt ;-) Het gaat namelijk om de doorbloeding van de keel. Dropjes, prima. Drop helpt het slijm nog wat los te maken.

   Enne, beterschap voor alle grieperige lezers!
   Hartelijke groet, Debora

   • De speurtocht naar tijm en epilepsie heb o.a. navraag gedaan bij Tedje van Asseldonk van de Nederlandse Vereniging van Fytotherapie, natuurgeneeskundige, docent fytotherapie, bioloog en etnobotanicus. Zij kwam met heel interessante aanvulling.

    ‘Een verband tussen tijm en epilepsie, dat ben ik nog nooit ergens tegen gekomen.
    Maar ik ben bang dat iemand Thymus vulgaris verwart met de zwezerik (thymus).
    “The association of idiopathic epilepsy—grand mal-with the lymphatic constitution—persistence of thymus gland, hyperplasia of lymph nodes, and of spleen—has been emphasized of late by Ohlmacher”
    Er is dus een relatie tussen hyperplasie van de thymusklier en epilepsie. En dat heeft met tijm dus niets van doen.

    Ook Tedje wees erop, dat je niet aan de dosis voorbij kunt gaan, ook niet in de fytotherapie.
    ‘Van een heel potje nootmuskaat kun je doodgaan, van een half potje kun je hallucinaties krijgen.’

    Ik voeg eraan toe dat je ook van vier gram zout dood kunt gaan of van zes liter water.
    Allebei geen leuke dood trouwens. Maar niet zo erg, dat je nooit meer nootmuskaat, zout of water kunt gebruiken…

    Ik houd me aanbevolen voor verder onderzoek!
    En ik hoop vooral, dat je keelpijn inmiddels over is, Famke.

    Hartelijke groet, Debora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>